Перейти до вмісту

Як міста пам’ятають і як міста забувають

[культурна пам’ять і місто]

Починаючи з осені 2017 року Центр урбаністичних студій спільно з журналом «Місто: історія, культура, суспільство» проводить воркшоп «Як міста пам’ятають та як міста забувають». Ця щорічна подія має на меті актуалізувати наші рефлексії щодо того – як і що пам’ятають міста та у містах, як змінюється ландшафт пам’яті і що впливає на ці зміни.

Одна з цілей нашого заходу – актуалізувати фахову дискусію та критичне осмислення питань про те, що таке пам’ять в (про) місто, яким чином місто та міські спільноти сприймають та продукують оновлення, чи завжди є ці зміни на краще, і чи завжди логічним та виправданим є збереження/руйнування і чи є альтернативи цим двом крайнім версіям взаємодії з архітектурою та простором. Ми також поставимо питання про відповідальність різних акторів за формулювання та впровадження тієї чи іншої концепції розвитку та збереження міського простору.

Питання збереження, підтримки, репрезентації чи артикуляції пам’яті (культурної пам’яті) у просторах міста не нове, але від того його актуальність і гострота не зменшуються. Традиція культурної пам’яті і практик комеморації та вшанування пам’яті змінюється. І сьогодні, у цифрову добу, це особливо помітно. Ми, вочевидь, маємо переосмислити ставлення до монументів-пам’ятників як до «універсальних» агентів-носіїв значення, переосмислити «пустку», що утворюється у просторі, коли зникає/ демонтується об’єкт чи «матеріалізований символ», ми маємо переосмислити й роль символів в публічному просторі міста та й взагалі – ієрархію громадянських цінностей, коли саме публічний простір і є пріоритетом.

Воркшоп відбувся вже двічі і щоразу була особлива тематична спрямованість. У 2019 році це була тема столичного статусу Києва (як формального, так і неформального) та його впливу на культуру пам’яті. 2020-го організаторки звернулись до проблеми співвідношення міста та оновлення

Воркшоп має публічну частину та власне частину майстерню. Публічна частина зазвичай передбачає панельну дискусію із запрошеними кейноутами. Майстерня зазвичай триває два дні.

Матеріали воркшопу після проходження рецензування публікуються в часописі МІКС.

Більше за посиланнями
Пост-катастрофічний міський текст і пам’ять у післявоєнній Центрально-Східній Європі | Heinrich Böll Stiftung | Київ – Україна (boell.org)

«У пошуках балансу»: огляд воркшопу «Місто й оновлення: як міста пам’ятають і як міста забувають» (10-12 вересня 2020 р., Київ) – Україна модерна (uamoderna.com)

Партнери проекту: Місто: Історія, Культура, Суспільство (ГО і часопис), Фонд ім. Г. Бьолля, КНУБА, Інститут історії України НАНУ